MUZIEKLES AMOR MUSAE VOOR JONG EN OUD IN SWIFTERBANT

 

Om mee te kunnen spelen bij de brassband of malletband van Amor Musae moet je natuurlijk een instrument kunnen bespelen. Hiervoor werkt de muziekvereniging al jaren samen met de Meerpaal Academie. Iedere woensdagmiddag komt Ciska Terpstra in de Steiger om slagwerkles te geven en op vrijdagmiddag en - avond geeft Rudolf Weges les aan de koperblaasleerlingen. Het zijn meestal kinderen die op les komen maar ook zijn er af en toe volwassenen die graag een instrument willen leren bespelen. Na ongeveer een jaar kan de leerling mee gaan doen in één van de startersgroepen van de malletband of brassband.

 

 

 

De Brassband                                               

 

Bij de brassband worden koperen blaasinstrumenten bespeeld in allerlei soorten en maten: cornet, bugel, althoorn, baritonhoorn, euphonium, trombone, esbas en besbas. Ook hoort er een uitgebreide slagwerksectie bij met drumstel, percussie, marimba/xylofoon en pauken. Op dit moment bestaat de brassband van Amor Musae uit 25 leden en er zijn vacatures voor solocornet, euphonium, melodisch slagwerk (marimba/xylofoon) en pauken. Daarnaast zijn er 2 groepen in de vooropleiding, een leerlingen groep en JAM (Jong Amor Musae). Ook volwassen leerlingen kunnen meespelen bij JAM als voorbereiding op het meedoen met de brassband. De bands geven regelmatig een optreden of concert.  Alle groepen staan onder leiding van Martijn de Lange-Duijster.

 

 

 

De Malletband                                                                                                                                                                           

 

Bij de malletband wordt gespeeld op ritme-instrumenten zoals snaredrum en grote trom. De melodische slagwerkinstrumenten zijn lyra, xylofoon, vibrafoon en marimba. Ook allerlei percussieinstrumenten en de pauken worden gebruikt in de malletband. De malletband bestaat momenteel uit zo’n 12 leden en nieuwe muzikanten zijn zeer welkom. Ook is er een opleidingsgroep StaMb (Starters Malletband). De malletband begeleidt de optochten in Swifterbant samen met de twirlsters maar ook zijn zij regelmatig op het concertpodium te zien en te horen. De malletband en staMb staan onder leiding van Ciska Terpstra.

 

 

 

Dipoma’s muziek                                                                                                                                

 

Gedurende de muziekopleiding bij de Meerpaal Academie kunnen ook officiele diploma’s muziek ( A t/m D) worden gehaald. De examens zijn aan het eind van het schooljaar en bestaan uit een theoriedeel (groepsgewijze) en praktijkdeel (individueel).

 

 

 

Muziekproject op de basisscholen                                                                                                                             

 

Dit is een samenwerkingsproject met de Meerpaal, fanfare Maris Somores en harmonie Eendracht.  Op 15 september komen de docenten Rudolf en Ciska in De Steiger een kennismakingsles koperblazen en slagwerk geven voor de groepen 5 of 6 van de basisisscholen. Als vervolg kunnen de leerlingen zich inschrijven voor 8 groepslessen na schooltijd. Als afsluiting staan alle leerlingen op het podium en spelen zij al een echt muziekstuk. Dit jaar is het slotconcert in De Meerpaal wegens het 50-jarig bestaan van de Meerpaal.

 

 

 

Inschrijven muzieklessen                                                                                                                                

 

Denkt u of uw kind erover om een instrument te leren bespelen en mee te gaan doen bij de brassband of malletband? Het is mogelijk een gratis proefles te krijgen. Hiervoor kunt u een instrument van Amor Musae lenen. Leden van Amor Musae kunnen ook voor de lessen gebruik maken van een gratis leeninstrument. Ook geldt voor onze leden een kortingstarief voor de lessen van de Meerpaal.

 

Zie ook www.amormusae-swifterbant.nl of bel A. van Gennep (0321 321393/06 28743572)

 

 

 

Rudolf Weges,

Docent koperblazen

https://www.meerpaal.nl/cursus/cornet/

 

Koperen blaasinstrumenten: het zijn er vele! trompet, bugel, cornet, trombone, hoorn, bariton en bas (tuba). Docent Rudolf Weges verzorgt lessen op al deze instrumenten. Toonvorming, ritmegevoel, intonatie, articulatie, technische vaardigheden en gehoortraining. Spelenderwijs maakt de docent je hierin vaardig.

 

Ciska Terpstra,

Docent slagwerk

 

Na Cum Laude te zijn afgestudeerd aan de Messiaen Academie werkt ze als remplaçant bij verschillende orkesten en bands. Zoals bijvoorbeeld Het Gelderse Orkest wat een klassiek symfonie orkest is, maar ook bij rockbands of slagwerkgroepen zoals bijvoorbeeld Het Taiwanese Ensemble, waar zij mee door heel Nederland tourde.

 

‘Mij werd gevraagd waarom ik niet wilde kiezen voor één specifiek slagwerkinstrument zoals drums, pauken of marimba, maar juist die veelzijdigheid vind ik mooi. Weten dat je alles kan bespelen op slagwerkgebied dat er maar is en dat je dan van ’s middags een klassiek lunchconcert naar ’s avonds een feestavond met een rockband gaat… heerlijk.’

 

Ciska geeft les op alle slagwerkinstrumenten, zowel ritmisch (trommel) als melodisch (xylofoon, marimba). https://www.meerpaal.nl/docent/ciska-terpstra/

 

Ciska is ook dirigente van de malletband van Amor Musae.

 

 

Uitreiking van het muziekdiploma A-cornet.

Bij de Meerpaal kunnen alle officiële muziekdiploma's worden behaald van A t/m D.

 

Met diploma A kun je in de regel meespelen bij de malletband of brassband na overleg met de dirigent en bestuur.

Met muziekdiploma B kun je bij de meeste amateurorkesten (Harmonie Fanfare Brassband Malletband) goed meedoen.

 

Met het diploma D op zak kun je zelfs toelatingsexamen doen voor het conservatorium.