Na 10 jaar zoekt Amor Musae een nieuwe dirigent

 

Dirigent wordt cross fit trainer bij Leisure World, Crossfit Dronten

 

Het kan het beste orkest overkomen. Je bent 10 jaar met elkaar onderweg, je speelt mooie concerten, je hebt plezier met elkaar, je hebt een groeiend aantal jeugdleden die een mooi niveau met elkaar hebben bereikt en dan… maakt je dirigent een carrière switch. De dirigent zwaaide al jaren niet alleen met het dirigentstokje, maar ook met gewichten in de sportschool. Nu gaat hij crossfit trainer worden, zijn nieuwe passie achterna. Het orkest en dirigent blikken desondanks tevreden terug op een vruchtbare periode. Martijn de Lange uit Ens, dirigent voor brassbands en koperblaas muziekdocent was een decennium de dirigent van Amor Musae. Mede doordat hij 10 jaar aan de touwtjes trok, laat hij nu een stabiel orkest achter met volledige brassband bezetting. En dat in een dorp van slechts zesduizend inwoners. Martijn begon zijn dirigent avontuur vers van het conservatorium in Zwolle.

 

Hoe was het om te beginnen bij Amor Musae Swifterbant?

‘Toen ik begon had ik nog niet veel ervaring met het dirigeren van volwassenen, want daarvoor heb ik alleen voor jeugdorkesten gestaan. Ik dacht eigenlijk ook niet dat het wat voor mij was, want ik werkte normaal alleen met jeugd, dus ik zou alleen bij Amor Musae invallen als dirigent tijdens het nieuwjaarsconcert. Maar dit beviel toch wel zo goed voor zowel de club als voor mij dat ik nog een aardig poosje ben gebleven.’ ‘Dat kun je wel zeggen’, aldus Anouk, bestuurslid bij de muziekvereniging: ’Eigenlijk is Amor Musae drie orkesten in één. De startersgroep, het jeugdorkest en de brassband. De laatste waarin muzikanten spelen die allemaal minimaal hun zogenoemde Hafabra A diploma hebben, dat kun je vergelijken met het A diploma bij zwemmen. We zijn een divers gezelschap, dus het was super dat Martijn zowel een klik met de jeugd had, als met de ‘wat oudere jeugd’.

 

Wat hield jullie bij elkaar 10 jaar lang?

Het orkest geeft aan dat ze erg tevreden waren met Martijn als dirigent en het jammer vinden dat hij weg gaat, maar dat ze ook begrijpen dat na 10 jaar een nieuwe stap nemen in je carrière niet vreemd is. ‘Je houdt het geen 10 jaar met elkaar vol als er geen chemie is’ aldus Anouk … bestuurslid bij Amor Musae. Anouk: ‘10 jaar is een hele mooie tijd, we zijn Martijn dankbaar voor de tijd die hij met ons heeft doorgebracht. We hebben er ook respect voor dat iemand zijn passies blijft volgen en een nieuwe weg inslaat ongeacht welke leeftijd je hebt.’ Martijn: ‘Ik ben zelf vroeger begonnen met muziek maken bij Amor Musae dus ik kende de club al heel goed. Het helpt volgens mij ook dat ik ben opgegroeid in Swifterbant. Zoals Henny Prinsen (orkest lid) eens tegen mij zei “spreek ik jullie taal”’. Anouk: ‘misschien heeft dat ook een rol gespeeld, alhoewel we hier geen dialect spreken. Swifterbant is niet zo groot, dus we staan weer open voor een nieuwe dirigent uit welke windstreek dan ook.’

 

Hoe ben je zo bij cross-fit gekomen?

Martijn: ‘Ik was vroeger eigenlijk helemaal niet zo sportief, maar ik deed tijdens de eerste lockdown wel eens van die gekke oefeningen mee met mijn vrouw. Na een poosje werd ik er steeds beter in en toen begon het ook steeds leuker te worden. Het is net als het leren van een nieuw muziekinstrument dat het heel verslavend is om steeds beter te willen worden.

Toen kreeg ik al snel de ambitie om hier ook les in te geven, want net zoals in de muziek heb ik daar echt passie voor.’

 

Amor Musae Swifterbant zoekt een nieuwe dirigent. Ben of ken jij een dirigent met een brassband hart? Kijk hier voor de vacature.

Reactie schrijven

Commentaren: 0